Hvordan ta gode kakebilder

iStock-1191636159.jpg

Om man skal selge noe på nett så betyr bilder alt. De bakeriene som selger best på nett, selger ofte på styrken av sine produktbilder. Kundene kjøper med øynene - og dette gjelder spesielt for kaker. Kaker er et emosjonelt produkt, som gjerne brukes i anledninger hvor man samles og skal feire noe. Kundene ser dermed etter noe som gir dem en god følelse. Et godt bilde kan da bety forskjellen mellom et salg og at kunden går et annet sted.

Mange tror at å det å ta gode bilder er dyrt, men du trenger ikke nødvendigvis hyre en profesjonell fotograf eller å kjøpe dyrt kamerautstyr. Kameraet på de fleste nye smarttelefoner er mer enn bra nok. Det handler ikke bare om utstyr, men også hvordan du framhever det estetiske gjennom bakgrunn, lys og vinkel.

Om du har en smarttelefon og følger tipsene i denne artikkelen, så kommer du veldig langt.

Hvilke kaker bør du prioritere?

Vi forstår godt at det kan være vanskelig å få tatt bilder av alle kakene samtidig. Da anbefaler vi å finne en fast plass hvor dere kan ta bilder etterhvert som kakene blir tilgjengelige. Vi anbefaler å ta bilde av de mest populære kakene og legge disse opp på nettbutikken først, og så ta de andre kakene fortløpende etterpå. Husk også å ta bilder av anledningskaker som dåp og konfirmasjon og legg disse ut som egne kaker på nettbutikken. Det gjør det enklere for kundene å velge riktig kake og øker dermed salget.

Det er viktig å ha en enhetlig uttrykk på bildene, så om du skal ta bilder av kakene på ulike tidspunkt, er det lurt å ta bildene med samme lys og bakgrunn. Om du har ulikt oppsett på kakene så kan det framstå litt uryddig på nettbutikken.

Presentasjon

Kaker ser som oftest flotte ut uansett, men om du skal ta produktbilder så anbefaler vi å bruke litt ekstra tid på kaken. Pass på at marsipanen eller kremlaget er så jevnt som mulig, og at kaken er pyntet elegant og estetisk. Det er viktig at kaken ikke pyntes med mer pynt eller veldig annerledes enn hva som er standard, slik at kundene ikke bli skuffet om de bestiller kaken basert på bildet.

Oppsett og bakgrunn

Oppsett: Sett kaken på en hvit tallerken eller et kakestativ. Stativet vil gi kaken høyde som gjør det enklere å ta bilde av kaken i vinkel. Pass på at tallerkenen eller stativet er rent og at det er ryddig omkring. Ikke bruk for mye pynt eller andre gjenstander i bildet. Husk at “less is more”.

Velg den riktige overflaten: En klassisk hvit eller lys duk er alltid trygt og framhever kakene godt, samt at det gir bildet en ekstra dybde. Om du vil gå for en mer rustikk og hjemmelaget følelse, så kan du teste med et trebord eller en skjærefjøl av tre.

Velg den riktige bakgrunnen: Bakgrunnen bør være nøytral og ute av fokus slik at det er kaken som blir punktet øynene dras til. Har dere en lys farget vegg eller en stor hvit papirduk som dere kan henge opp bak kaken, så kommer man langt med det. Om dere har en papirduk så kan dere også prøve å både sette kaken på den og løfte den opp bak slik at det blir samme farge rundt kaken på alle siden.

Når du første velger en overflate og bakgrunn så burde du bruke det samme på alle kakene dine, slik at de står så bra sammen på nettbutikken som mulig.

Lys

Den desidert viktigste faktoren for å få et godt bilde er lyset. Godt lys er nøkkelen til å framheve teksturer og farger på kakene.

Lyskilde: Naturlig dagslys er det beste lyset for fotografering. Så det er optimalt å ta bilder i nærheten av et vindu, men ikke i direkte sollys. Om sollyset står rett inn vinduet, foreslår vi at vinduet blir trukket for med en hvit gardin sånn at lyset blir filtrert. Det beste er imidlertid å ta bilder på en overskyet dag. Da blir det naturlig mykt og diffust lys.

Skulle det ikke være mulig å ta bildene i naturlig dagslys, er det viktig å lyse opp kakene med lys fra lamper men husk å ikke lyse rett på kaken, men skape et diffust lys ved å bruke lyse og reflekterende overflater i nærheten.

Det er uansett viktig å ta bilder i et varmt lys. Kaker ser mer fristende ut i varmt og naturlig lys, enn i blått og kaldt lys. Pass på at lyset får fargene til å poppe på bildet.

OBS! Vår forsiktig med å bruke blits. Bilder tatt med blits ender ofte opp med å bli overeksponerte og kakene blir blasse eller forsvinner litt.

Lysretning: Her kan du eksprimentere litt med hvilken retning som er best i forhold til rommet og plasseringen. En god løsning kan være å få lyset fra siden for å fremheve teksturen og skape en fin skyggeeffekt.

Pass på å ikke få for sterke skygger på produktet. Du skal kun framheve teksturen, men ikke skape skygger som kan få kaken til å virke uappetittlig. Om du ser tydelige skygger på produktet, prøv å plassere kaken en annen plass eller ta bilde fra en annen vinkel. Det beste er nok å belyse kaken fra flere lyskilder slik at man unngår sterke skygger.

Unngå å lys mot fronten av kaken. Lys fra fronten har en tendens til å lage lysflekker i bildet slik at teksturen og fargene i produktet ikke kommer så godt fram. Dette kan få kaken til å framstå som kjedelig.

Pass også på at kaken ikke står i motlys da dette skaper en mørk silhuett rundt kaken.

Format

For vanlige kaker anbefaler vi at bildene tas i horisontalt format (landskap) og godt med luft rundt kaken slik at det er lettere å beskjære og redigere bildet etterpå. For høye kaker anbefaler vi vertikalt format (se eksempler nedenfor).

Vinkel

Når det kommer til kaker så er det fint å ta bilde fra litt ulike vinkler for å framheve ulike deler av kaken. Om du har mulighet så er det også nyttig å skjære ut et stykke av kaken og ta et bilde av hvordan den ser ut inni. Ofte ser kunder fine kaker, men tenker “men hva er inni den?”. Om man kan vise det så er sannsynligheten for å de bestiller enda høyere. Enhver usikkerhet kunden kan ha vil senke sjansen for at de bestiller.

Vi anbefaler at man tar bilde av kaken i tre forskjellige vinkler:

  1. Skrått fra siden og ovenfra (for å se helheten til kaken)

  2. Rett ovenfra (for å se toppen av kaken og pynten i mer detalj)

  3. Skjært i (for å se fyllet til kaken)

 

Eksempel 1 - Skrått fra siden og ovenfra (for å se helheten til kaken)

 

Eksempel 2 - Rett ovenfra (for å se toppen av kaken og pynten i mer detalj)

 

Eksempel 3 - Skjært i (for å se fyllet til kaken)

 

Høye kaker

Høye kaker er ofte vanskeligere å fotografere. For å fortsatt få med seg detaljene på kaken, anbefaler vi at bildet blir tatt i vertikalt format. Her kan man ta bildet litt mer rett på, selv om skrått ovenfra også fungerer bra.

Nedenfor er to eksempler.

Eksempel 4 - På høye kaker gjelder samme vinkel som vanlige kaker - skrått fra siden og ovenfra (for å se helheten til kaken)

Eksempel 4 - Kransekaker kan fint tas bilde av rett fra siden.

 

Etterbehandling av kakebildene

Etter du har tatt bildene, kan man løfte bildene ganske mye ved å gjøre noen enkle triks med bilderedigering. Om man tok bilde med smarttelefonen så fins det masse gode apper som man kan bruke til dette. Om ikke fins det også mange enkle og gode programmer som man kan bruke på datamaskinen.

Om du bruker smarttelefon, så kan du bruke gratisappen Adobe Photoshop Express. Den fins både til iPhone og Android telefoner.

Du bør ikke redigere bildene for mye. Da kan kakene framstå som unaturlige. Trikset er å redigere de akkurat passe, og bruke samme etterbehandlingen på alle bildene.

Her er noen enkle triks:

Gjør bildet skarpere (sharpen image): Generelt så burde bildet være ganske skarpt allerede om du har bruke et bra kamera og godt lys, men å gjøre bildet litt skapere i redigeringen vil gi kantene litt ekstra definisjon og hjelpe til med å løfte fra ulike deler av bildet.

Justere hvitbalansen (white balance): Hvitbalansen refererer til nivået av hvite deler i bildet. Ved å justere hvitbalansen så kan du få bildet til å framstå “varmere” eller “kaldere” avhengig av hvordan du justere det. Du finner ofte denne innstillingen under “fargebalanse” eller “color balance” i redigeringsprogrammet.

Juster lys/kontrast (brightness/contrast): Lys er hvor lyst bildet er. Lyse bilder er ofte mer appetittlige enn mørke bilder. Kontrasten er forskjellen mellom de lyseste og mørkeste delene i bildet. Ved å gi bildet en høyere kontrast så vil det gi det flere detaljer. Ved å booste lys og kontrast litt på bildet så vil det kunne framheve fargespillet, høydepunktet og skygger på kaken for å gjøre den mer tiltrekkende.

Juster metning (saturation): Det siste trikset for å redigere bilder er en liten økning i metningen på bildet. Metning styrer intensiteten på fargene i bildet. Når det kommer til kaker, gir som oftest mer metning og varme mer appetittlige bilder. Særlig om det ligger fin pynt, fersk frukt eller bær på kaken.

 

Oppsummering

Dette var noen grove retningslinjer for hvordan man kan få gode bilder av kakene, men bilder er mer kunst enn vitenskap. Så det beste tipset er å lek dere og prøv dere fram. Test ulikt lys og plasseringer og lek deg med redigeringen av bildene etterpå.

Stikkordene for å ta gode kakebilder er diffust naturlig lys, ren bakgrunn ut av fokus, elegant styling og gode vinkler som framheve de gode sidene av kaken, både utenpå og inni. Og vite at mye kan fikses i redigeringen etterpå.

Forrige
Forrige

Skal du lage ny nettside? Les dette først